Alles over kinderalimentatie

Beide ouders zijn verplicht om bij te dragen aan de kosten van hun kinderen. Dat noem je ‘onderhoudsplicht.’ De kinderen gaan er hierdoor na de scheiding zo min mogelijk op achteruit. 

Zelf doen?

Jullie kunnen natuurlijk eerst proberen zelf een schatting van de kinderkosten te maken. Daarom volgt hier binnenkort een uitleg hoe je dat aanpakt.
Maar vaak is het handiger én nauwkeuriger om een berekening te laten maken. Vooral als een van jullie ondernemer is, er schulden zijn of de eigen bijdrage voor de kinderopvang relatief hoog. Maar ook als er bijvoorbeeld een hoge hypotheek is.

Wij berekenen de alimentatie volgens de ‘Trema’-normen. Ook de rechtbank in Nederland werkt hiermee.
Voor maar €47 maken wij een officiële berekening voor jullie. Op voorwaarde dat jullie daar allebei akkoord mee zijn.

Zo wordt de kinderalimentatie berekend

  1. 1
    Eerst kijken we naar de ‘behoefte’ van de kinderen. Hiervoor heeft het NIBUD tabellen opgesteld. Zo weten we welk bedrag per maand nodig is. Daarbij gaan we uit van het netto besteedbare inkomen van beide ouders net voor de scheiding.
  2. 2
    Dan berekenen we van beide ouders welk bedrag aan alimentatie ze kunnen betalen. Dit heet draagkracht. Hierdoor betaal je nooit meer dan je kunt 'dragen.'
  3. 3
    Tot slot vergelijken we de behoefte met de draagkracht. Beide ouders betalen naar rato van hun draagkracht.  

Met dit bedrag worden alle overeengekomen kosten betaald. Denk bijvoorbeeld aan de woonlasten, voeding, persoonlijke verzorging, kleding, telefoon, zakgeld, schoolkosten, hobby's, etc.

Ook goed om te weten

  • Bij co-ouderschap verlopen betalingen voor de kinderen vaak via een aparte kinderrekening. Hier hebben beide ouders toegang toe. Is er geen co-ouderschap? Dan ontvangt vaak de ouder bij wie de kinderen het meeste verblijven, de kinderalimentatie op de rekening. Deze ouder doet daarmee dan alle afgesproken uitgaven.
  • Het alimentatiebedrag moet je zelf jaarlijks in januari indexeren. Dat wil zeggen: aanpassen aan de inflatie. De overheid stelt hiervoor elk jaar opnieuw het percentage vast. Je kunt zelf in december alvast berekenen wat het nieuwe bedrag is. Klik hier voor de percentages en een rekentool.