Alles over partneralimentatie
Wat is partneralimentatie?
Partneralimentatie is een bijdrage in het levensonderhoud voor de minstverdienende ex-partner. De hoogte van het bedrag hangt samen met het inkomen tijdens de relatie.
Hoeveel partneralimentatie moet ik betalen?
Na de scheiding moet je zelf ook nog kunnen leven. De berekening is daarom gebaseerd op je netto inkomen. Je bijdrage is nooit hoger dan wat je kunt missen. Natuurlijk wordt ook gekeken naar de behoefte van je ex-partner.
Wij berekenen de alimentatie volgens de ‘Trema’-normen. Ook de rechtbank in Nederland werkt hiermee.
Voor maar €97 maken wij een officiële berekening voor jullie. Op voorwaarde dat jullie daar allebei akkoord mee zijn.
Wanneer is er recht op partneralimentatie?
Er bestaat recht op partneralimentatie voor gehuwden en geregistreerd partners.
Heb je als samenwoner ook recht op partneralimentatie?
Nee, voor samenwoners bestaat dit recht niet. Behalve als jullie dit samen zijn overeengekomen én dit hebben vastgelegd in een samenlevingscontract.
Hoe lang heb je recht op partneralimentatie?
Het recht op partneralimentatie is gelijk aan de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar.
Dus stel jullie waren 15 jaar getrouwd, dan is er recht op maximaal 5 jaar partneralimentatie.
Waren jullie 4 jaar getrouwd, dan is er recht op 2 jaar partneralimentatie.
Er zijn een paar uitzonderingen:
- Als je samen kinderen onder de 12 jaar hebt. Dan loopt de partneralimentatie door tot het jongste kind 12 jaar is.
- Als je langer dan 15 jaar bent getrouwd én minder dan 10 jaar voor je AOW-leeftijd zit. Dan loopt de partneralimentatie door tot aan de AOW-leeftijd.
- Als je langer dan 15 jaar bent getrouwd én bent geboren voor 1970. Dan loopt de partneralimentatie door tot aan de AOW-leeftijd.
Wanneer stopt de partneralimentatie?
De partneralimentatie stopt zodra het aantal jaren waarop het recht bestond voorbij is. Maar ook als:
- De alimentatie-ontvanger gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat;
- De alimentatie-ontvanger zelf voldoende inkomen heeft (volgens berekende behoefte);
- De betalende of ontvangende partij overlijdt.
Hoe zit het met partneralimentatie ontvangen en de Belastingdienst?
Het ontvangen van partneralimentatie telt voor de Belastingdienst mee als inkomen. Dit kan daarom gevolgen hebben voor de toeslagen die je ontvangt. Maar ook voor de voorlopige aanslag en de belastingaangifte.
- Als je recht hebt op toeslagen, dan moet je het bedrag aan partneralimentatie optellen bij je inkomen. Vervolgens geef je dat nieuwe inkomen door aan de Belastingdienst via Mijn toeslagen.
- Heb je een voorlopige aanslag, wijzig die dan. Zo voorkom je dat je achteraf moet bijbetalen.
- Bij het doen van de jaarlijkse belastingaangifte, geef je de ontvangen partneralimentatie op als inkomen. Vink daarvoor in de online aangifte 'Partneralimentatie' aan in de rubriek 'Inkomsten'. Zolang je ex tot hetzelfde huishouden behoort, hoef je de alimentatie niet als inkomen op te geven.
Ook handig om te weten. Maak je kosten om partneralimentatie te krijgen of te houden? Dan mag je die kosten aftrekken in de aangifte.
Heb je een eenmalige afkoopsom ontvangen?
Bij een eenmalige afkoopsom, geldt hetzelfde als hierboven genoemd. Je inkomen is dat jaar dan hoger. Hierdoor kan het zijn dat het recht op toeslagen dat jaar deels of helemaal vervalt. Hiervoor kun je een proefberekening maken bij de Belastingdienst via Mijn toeslagen.
Hoe zit het met Partneralimentatie betalen en de Belastingdienst?
Betaalde partneralimentatie mag je bij de Belastingdienst opgeven als aftrekpost. Hierdoor is je jaarinkomen lager. Dat kan gevolgen hebben voor de toeslagen die je ontvangt. Maar ook voor de voorlopige aanslag en de belastingaangifte.
- Zo heb je mogelijk recht op (meer) toeslagen. Hiervoor kun je een proefberekening maken bij de Belastingdienst via Mijn toeslagen. Dus doe dat jaar wel belastingaangifte, zodat je lagere jaarinkomen bekend is bij de Belastingdienst.
- Verder ga je waarschijnlijk minder belasting betalen. Dus heb je al een voorlopige aanslag, wijzig die dan. Zo voorkom je dat je nu teveel betaald of te weinig terugkrijgt. Als je nog geen voorlopige aanslag hebt, dan kan het handig zijn die aan te vragen.
- Als je de aangifte inkomstenbelasting doet, mag je de betaalde partneralimentatie aftrekken. Tenzij jullie nog tot hetzelfde huishouden behoren, dan mag dit niet.
Heb je partneralimentatie betaald vòòrdat je gescheiden was?
Dan mag je de alimentatie aftrekken in de belastingaangifte, mits je bewijs hebt dat je dit hebt betaald. Let erop dat je hiervoor aanvullend bewijs, zoals een verklaring van je ex, nodig hebt. Alleen bankafschriften zijn niet genoeg.