Op televisie zitten ze genietend met zijn allen aan het kerstdiner. Pakken ze intens gelukkig samen de cadeaus onder de boom uit. Fijn al die vrolijke kerstreclames met gelukkige gezinnetjes op televisie. Not.

Als je net gescheiden bent, of nog midden in een scheiding zit, kan de kerstperiode ontzettend confronterend zijn. De hele decembermaand eigenlijk.

Gewoon gezin

Je mist het feit dat jullie een ‘gewoon’ gezin waren. Je beseft maar al te goed hoe waardevol dat was. Nu is het niet meer vanzelfsprekend dat je kinderen altijd bij jou thuis zijn. Dat is nogal wennen. Soms mis je zelfs je ex.

Dit is rouw. En dat voelt rauw. Wat er was, is er niet meer, en komt ook nooit meer terug. Dat betekent afscheid nemen van je gezin in de vorm die het had. Van je ex. Van je ideeën over de toekomst. Dat is in december vaak extra voelbaar.

Geen enkel mens wil zich rot voelen, van nature zijn we allemaal pijnvermijdend. En grijpen we onbewust van alles aan om daar maar niet aan te hoeven. Trekken we nog een flesje wijn open. Eten we nog een lading kerstkransjes. Binge-watchen nog wat feelgood series. Maar ook het alles op alles zetten om het toch maar gezellig te hebben met de feestdagen, kan zomaar een vorm van pijnvermijding zijn.

Rauwe pijn na de scheiding

Toch is het goed om het verdriet vol aan te kijken. De rauwe pijn, het gemis te voelen. Toe te staan. Sterker nog, zonder dat is het volgens mij onmogelijk om je scheiding echt te verwerken. Dan dénk je misschien dat je er over heen bent. Maar wordt je later alsnog overvallen door verdriet, blijf je maar boos op je ex, of tuin je in een nieuwe relatie in dezelfde valkuil.

Is de pijn zo heftig dat je denkt ‘dit komt nooit meer goed?’ Of lukt het je maar niet je leven weer op te pakken? Dan weet je waarschijnlijk dat je wat te doen hebt om hier weer uit te komen.

Persoonlijke groei

Zelf had ik voor mijn scheiding al jarenlang veel geïnvesteerd in persoonlijke groei. Dat heeft me enorm geholpen. Ik wist wat ik nodig had om in alle tumult voor mezelf te zorgen. Hoe ik de wagonladingen aan intense (rot)gevoelens kon toestaan. Ik kon mijn eigen aandeel herkennen en toe-eigenen. Dat maakt dat ik nu een veel gelukkiger mens ben dan voor mijn scheiding. Al was het soms echt niet makkelijk.

Wil jij dit ook, maar zie je er tegenop om het allemaal alleen te moeten doen? Of weet je niet hoe je het aan moet pakken?

Gun jezelf dan jouw beste (kerst)cadeau. Een traject dat precies biedt wat jij nu nodig hebt. We schonen samen je relatie-verleden op voor een frisse start. Bomvol handvatten om je leven weer op de rit te krijgen. Zodat je weer écht gelukkig bent. Mail of bel me voor een vrijblijvende kennismaking en start nog voor de kerst. Kijk op Gelukkig gescheiden – Helder Mediation.

Wie is Leontien?

Ik ben Leontien, coach, mediator én ervaringsdeskundige. Ik begeleid vrouwen om hun scheiding te verwerken en weer helemaal op zichzelf te gaan staan. Het resultaat is dat ze weer weten wie ze zijn,  lekker in hun vel zitten én zin hebben in de toekomst. Mijn partner Dirk begeleid hierin mannen.